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I. Background 

            Pursuant to Article X, Section C. of the Interstate Compact on Educational Opportunity 
for Military Children (hereinafter ‘Compact’) the State of Tennessee has submitted a 
request for an advisory opinion concerning clarification of an issue pertaining to the  

            Compact. 

II. Issue    

The Commissioner from Tennessee has requested guidance from the Military Interstate 
Children’s Compact Commission concerning the applicability of the Compact to GPA 
recalculations by school districts or local education authorities (LEA). 

III. Applicable Compact Provisions or Rules 

Article V. A. 1. of the Compact provides as follows: 

           “A. Course placement – When the student transfers before or during the school year  
            the receiving school shall initially honor placement of the student in educational  
            courses based on the student’s enrollment in the sending state school and/or  
            educational assessments conducted at the school in the sending state if the courses  
            are offered . . . Continuing the student’s academic program from the previous school  
            and promoting placement in academically and career challenging courses should be  
            paramount when considering placement. . . “ 

IV. Review and Analysis 

Typically, LEA’s place like courses on the board approved grading scale and then 
compare students within that particular school for the purposes of class 
ranking.  Because of that reality, it is important when this ranking is done at the school 
level that all students are evaluated on equal terms.  In addition, the Commission has 
previously clarified in MIC3 Advisory Opinion 7-2017 that the Compact requires that the 
receiving school district must “honor the placement of the student in educational courses 
based on the student’s enrollment in the sending state school” and that continuing the 
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student’s progress from the previous school is a paramount consideration when making 
placement decisions. Consequently, a receiving state school is not allowed to withdraw 
credit and corresponding grades previously awarded for courses completed in the 
sending state public school where the sending state declines to do so.   

 
However, the foregoing provisions of the compact do not require public school districts 
each member state to use identical grade point averages and this has been left to the 
discretion of each of the state departments of education (state education authority or 
SEA) or LEA. For this reason, it is appropriate for the Commission to interfere with an 
SEA and/or LEA’s discretion to determine what grading scale is required.  
 

V.        Conclusion  
 
         In summary, based on the relevant provisions of the Compact, referenced 

          authorities and analysis, the foregoing provisions of the compact do not require 
          public school districts each member state to use identical grade point averages  
          and this has been left to the discretion of each of the SEA or LEA. 

 
 


