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I. Background:   
 
Pursuant to Article X, Section C. of the Interstate Compact on Educational 
Opportunity for Military Children (hereinafter ‘Compact’) the State of Virginia has 
submitted a request for an advisory opinion concerning clarification of three issues 
pertaining to the compact. 
 

II. Issues: 
 
Virginia seeks guidance concern the following: 
The Virginia Department of Education would like further guidance from the Military 
Interstate Children’s Compact Commission concerning whether Department of 
Defense (DOD) schools should be treated as local education agencies (LEAs) for 
purposes of students transferring from a DOD school into a public school in Virginia 
or any other member state under the military compact.   
 

III. Applicable Compact Provisions or Rules: 
 
Article II. H. of the Compact provides: 
 
“H.  ‘Local education agency’ means: a public authority legally constituted by the 
state as an administrative agency to provide control of and direction for 
Kindergarten through Twelfth (12th) grade public educational institutions.” 
 
Article III, B. of the Compact provides:   
 
“B. The provisions of this interstate compact shall only apply to local education 
agencies as defined in this compact.”  
 

IV. Review and Analysis 
 

The compact clearly defines a ‘local education agency’ as a public authority 
established “by the state as an administrative agency to provide control of and 
direction for Kindergarten through Twelfth (12th) grade public educational 
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institutions.”  See Compact, Article II, H.  In equally unambiguous terms Article III, 
B. provides that the provisions of the compact “shall only apply to local education 
agencies as defined in this compact.”The intent of this section is clear from the plain 
meaning of the language used to make the compact applicable to state created 
public educational institutions. As the U.S. Supreme Court recently reaffirmed, 
“Applying ‘settled principles of statutory construction,’ we must first determine 
whether the statutory text is plain and unambiguous and . . . [i]f it is, we must apply 
the statute according to its terms.” Carcieri v. Salazar, 555 U.S. ----, ----, 129 S.Ct. 
1058, 1063-1064, 172 L.Ed.2d 791 (2009); See also Connecticut Nat. Bank v. 
Germain, 503 U.S. 249, 253-254 (1992). 

 
Notwithstanding these provisions, a new policy of the Department of Defense 
requires its schools to comply with the provisions of the compact and both the 
Department of Defense and the Interstate Commission on Educational Opportunity 
for Military Children are engaged in negotiations to adopt a Memorandum of 
Understanding in this regard. The MOU will seek to encourage and facilitate 
voluntary accommodation of children from DOD schools who are transferring to 
public schools in member states from DOD schools in the U.S. and overseas.  
However, neither the compact nor the MOU will permit direct enforcement of the 
provisions of the compact or it’s authorized rules against a “non-state” entity.  See 
Compact Article II, H. and Article III, B. supra.         
 
While federal participation in compacts is not unusual, actual membership of a 
federal agency as a party to a compact can only be achieved through congressional 
consent.  See CAROLINE N. BROUN, MICHAEL L. BUENGER, MICHAEL H. MCCABE & 

RICHARD L. MASTERS, THE EVOLVING USE AND THE CHANGING ROLE OF INTERSTATE 

COMPACTS, A PRACTITIONER’S GUIDE § 2.2 (ABA Publishing, 2007) 
 

V. Conclusion   
 

In summary, while the literal provisions of the compact are only enforceable against 
state created public educational institutions (LEA’s), it is the policy of both the 
Interstate Commission for Educational Opportunity for Military Children and the 
Department of Defense to voluntarily promote, to the maximum extent permitted by 
law, the accommodation of students transferring from a DOD school into a public 
school in Virginia or any other member state under the military compact. 
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